zaterdag 12 december 2009

Gevangen in een digitale wereld


Twee jaar geleden stuurde Google een leger busjes met speciaal ontworpen camera's de straten op. Hun missie: elke berijdbare weg ter wereld afgaan en om de tien à twintig meter een momentopname maken van de omgeving. Het resultaat van dit titanenwerk, genaamd Google Street View, kan al gedeeltelijk worden bezichtigd op Google maps, de online wereldkaart van Google. Daar bevindt zich boven de zoombalk een geel mannetje. Wie niet tevreden is met een banale 2d-weergave van zijn bestemming kan dit behulpzame kereltje verslepen naar een welbepaalde straat, die dan met een klik van de muis tot leven komt. En dan heb ik het over auto's die zich een weg banen langs trottoirs en sufgeshopte toeristen die genieten van het zonnetje op een terras.


Dat Google zich bezighield met het digitaliseren van de hele wereld sprong in het oog van Jon Rafman. Een jaar geleden begon hij met Street View blogs te bekijken en zelf beeldmateriaal te verzamelen op Google maps. Hij baande zich een weg door de bevroren straten van deze parallelle wereld en ging op zoek naar treffende beelden. "The world captured by Google appears to be more truthful and more transparent because of the weight accorded to external reality, the perception of neutral, unbiased recording, and even the vastness of the project", zegt hij in een essay.



Meer foto's en uitleg van Jon Rafman zelf zijn te vinden op Art Fag City. Tijdens zijn zoektocht merkte hij onder andere ook dat het ingebouwde privacy systeem van de camera's, dat ervoor zorgt dat gezichten en nummerplaten worden vertroebeld, niet altijd doeltreffend is. Ga dus best sowieso eens kijken, want wie weet is die ochtend in Ibiza, toen je wakker werd in de goot na een avondje zwaar feesten, toch niet zo onopgemerkt voorbijgegaan als je wel hoopte.

Voorlopig is België nog niet aan de beurt geweest, maar het zal niet lang duren voor de Street View busjes ook onze wegen trotseren. Nog even de tijd dus om na te denken over de juiste pose die je zal aannemen om de virtuele wereld voorgoed in te stappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten